Aké informácie musia byť na potravinách?

By on 6 decembra, 2021 0 163 Views

Určite sa vám už stalo, že ste na kúpených potravinách mali problém nájsť zloženie, výživové hodnoty alebo iné dôležité informácie. Výsledkom toho bolo zaiste narušenie dôvery v značku a samotný produkt. Dnes, kedy ľudia dbajú o kvalitu potravín výrazne viac ako v minulosti, chce väčšina zákazníkov vedieť do detailov, čo konzumuje. Preto ak predávate, vyrábate alebo dovážate potraviny tento článok je pre vás – zistíte v ňom, aké informácie musia byť na obaloch potravín alebo pri produktoch v kamennej predajni a e-shope.

Povinné údaje

Medzi povinné údaje, ktoré sa majú nachádzať na obale potravín, patria:

  1. Názov potraviny – zákonný alebo popisný názov.
  2. Zoznam zložiek – zložky potraviny zoradené podľa hmotnosti.
  3. Alergény – látky, tkroé spôsobujú alergie a neznášanlivosť.
  4. Čisté množstvo potraviny – čistá hmotnosť bez glazúry.
  5. Dátum minimálnej trvanlivosti alebo dátum spotreby.
  6. Meno alebo obchodný názov a adresa výrobcu.
  7. Krajina pôvodu alebo miesto pôvodu.
  8. Návod na použitie – v prípade, ak by bez neho bolo náročné potravinu použiť.
  9. Obsah alkoholu (v prípade obsahu nad 1,2%).
  10. Výživové údaje.
  11. Špeciálne povinné údaje – sladidlo, kofeín atď.

 

Tieto povinné údaje musia byť uvedené na obale v zornom poli, dobre viditeľné, ľahko čitateľné a nezmazateľné. Tieto údaje môžu dopĺňať piktogramy alebo symboly (napríklad ikona mikrovlnky). S dobrou viditeľnosťou informácií sa spája aj veľkosť písmen pričom platí, že výška malého písmena musí byť najmenej 1,2 mm. Pri obaloch alebo nádobách s plochou menšou ako 80 cm2 musí byť výška malého písmena minimálne 0,9mm. Označenie potravín a povinné údaje určuje Nariadenie Európskeho parlamentu a rady EÚ č. 1169/2011 a Vyhláška Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka Slovenskej republiky 127/2012.