• Home
  • Rady a tipy
  • Nástroj pre stabilné a dlhodobé investície s názvom ETF

Nástroj pre stabilné a dlhodobé investície s názvom ETF

By on 22 októbra, 2024 0 30 Views

Investovanie môže byť často porovnávané s varením. Môžete sa pustiť do prípravy komplikovaného jedla, ktoré si vyžaduje množstvo ingrediencií a zručností, alebo si zvolíte niečo jednoduché, rýchle a stále chutné. V investičnom svete je ekvivalentom toho jednoduchého a efektívneho ETF (Exchange Traded Fund), ktorý ponúka kombináciu stability, diverzifikácie a pohodlia. 

Ide o nástroj, ktorý vďaka svojej štruktúre, umožňuje aj menej skúseným investorom dosiahnuť dlhodobý úspech na trhu bez toho, aby museli neustále sledovať jednotlivé akcie či trhy.

Fond, ktorý kombinuje vlastnosti akcií a podielových fondov

ETF, alebo burzovo obchodovaný fond, je finančný nástroj, ktorý kombinuje vlastnosti akcií a podielových fondov. Kúpiť sa dá rovnako jednoducho ako akcia, no jeho hodnota je odvodená od podkladových aktív, ktoré vlastní – môžu to byť akcie, dlhopisy, komodity alebo iné finančné aktíva. Inak povedané, keď si kúpite ETF, kupujete si „balík“ rôznych investícií v jednom kroku. A týmto spôsobom získavate diverzifikáciu bez potreby aktívne vyberať jednotlivé akcie.

To znamená, že ETF umožňuje získať širokú expozíciu na rôznych trhoch bez toho, aby  bolo nutné stať sa investičným guru. A čo je na tom najlepšie? Tento proces je často menej nákladný, pretože správa ETF býva lacnejšia ako v prípade tradičných podielových fondov.

Stabilita a dlhodobý rast v jednom

ETF patrí medzi najlepšie nástroje pre dlhodobé investície. Prečo? Pretože kombinujú diverzifikáciu, čo znamená rozloženie rizika na viacero aktív a nižšie náklady, čo priamo prispieva k vyššiemu dlhodobému výnosu.

Ďalší dôvod, prečo sú ETF vhodné pre stabilný rast, spočíva v tom, že väčšina z nich sleduje indexy. A ako sa ukazuje, indexové investovanie je často efektívnejšie ako snaha vybrať jednotlivé akcie. 

Neinvestované prostriedky generujú úrok

Napriek tomu, že ETF sú ideálnym nástrojom na dlhodobé investovanie, môže sa stať, že budete mať na účte voľné prostriedky, ktoré momentálne nechcete investovať. A tu prichádza na scénu ďalší zaujímavý aspekt ponuky niektorých brokerov, ako je XTB. Aj keď neinvestujete, vaše voľné prostriedky na účte XTB môžu generovať úrok.

Ako to funguje? Broker vypláca úrok z neinvestovaných prostriedkov, pričom úroková sadzba sa vypočítava denne a vypláca mesačne. To znamená, že aj keď sa práve rozhodujete, kedy vstúpiť na trh alebo ktorú stratégiu zvoliť, vaše peniaze stále zarábajú. Takéto úročenie hotovosti je vhodným spôsobom, ako zabezpečiť, že vaša hotovosť nikdy „neleží ladom, ale sa aktívne zhodnocuje. Viac informácií k téme úročenia hotovosti nájdete na https://www.xtb.com/sk/urocenie-hotovosti.

ETF ako časť pasívnej investičnej stratégie

Mnoho investorov volí ETF aj ako základ pasívnej investičnej stratégie. To znamená, že namiesto toho, aby aktívne obchodovali a snažili sa „trafiť“ najlepšie akcie, investujú do ETF a nechávajú svoje peniaze pracovať za nich. Táto stratégia je obzvlášť atraktívna pre tých, ktorí chcú dlhodobý rast, ale nemajú čas alebo chuť sledovať neustále pohyby na trhu.

Pasívni investori, ktorí používajú ETF, majú veľmi často tiež tendenciu dosahovať lepšie výsledky ako aktívni obchodníci, najmä kvôli nižším poplatkom a menšiemu riziku z neúspešných rozhodnutí.

Pre koho sú ETF vhodné?

Najmä pre investorov, ktorí hľadajú spôsob, ako dosiahnuť dlhodobý rast. Ak ste konzervatívny investor alebo niekto, kto nemá čas na neustále sledovanie trhov, ETF vám umožní diverzifikovať svoje portfólio bez veľkej námahy. Navyše, ich nízke náklady a možnosť kúpy a predaja počas obchodných hodín ich robí atraktívnymi aj pre tých, ktorí občas potrebujú rýchlo reagovať.

Na základe viacerých faktov sa ETF stávajú vyhľadávanými nielen medzi drobnými investormi, ale aj medzi inštitúciami, práve kvôli ich efektívnosti a flexibilite. Sú jedným z najvhodnejších nástrojov pre stabilné a dlhodobé investície, ponúkajú širokú diverzifikáciu, nízke náklady a pohodlie. Finančných služieb nájdete v online svete neúrekom, preto je dôležité vybrať si overené a dôveryhodné stránky a platformy, ako je napríklad práve XTB.

 

Tento článok má iba informačný charakter a neslúži ako investičné poradenstvo. Pred investovaním si dôkladne preštudujte dostupné informácie a poraďte sa s finančným odborníkom, aby ste si zvolili stratégiu, ktorá najlepšie zodpovedá vašim finančným cieľom a rizikovému profilu.

Zdroj obrázka: pla2na / Stock.adobe.com