- Home
- Rady a tipy
- Ako vybaviť firemnú kuchynku
Ako vybaviť firemnú kuchynku
Firemná kuchynka je miestom, kde sa stmeľuje pracovný kolektív. Pokiaľ ju príjemne a vhodne vybavíte, môžete ušetriť za teambuildingy. Pokiaľ sa majú zamestnanci kde stretávať, sú celkovo spokojnejší a podávajú lepšie pracovné výkony.
Špecifiká firemnej kuchynky
Mnoho firiem má za to, že stačí stôl s rýchlovarnou kanvicou, chladnička, mikrovlnná rúra a skrinka na čaj a kávu. Dnešná doba už ale vyžaduje omnoho viac, pretože stále viac ľudí uprednostňuje čerstvé jedlo pred jedlom ohriatym v mikrovlnnej rúre. Je teda na mieste obstarať do firemnej kuchynky kuchynskú linku so sporákom. Na druhej strane napríklad rúra je už spotrebič, ktorý je nadbytočný. Pri výbere vybavenia je treba brať v úvahu, že všetko bude nadmerne zaťažované väčším množstvom ľudí a teda tomu prispôsobiť výber.
Vybavenie pre firemnú kuchynku
Čo by teda mali mať moderné kuchyne vo firme?
- kuchynská linka s drezom
- sklokeramický alebo indukčný sporák
- digestor
- umývačka riadu
- rýchlovarná kanvica
- mikrovlnná rúra
- kombinovaná chladnička
- kávovar
- jedálenský stôl a stoličky
Kuchynská linka s drezom
Najlepším riešením je nechať si urobiť kuchyňu na mieru podľa firemných priestorových možností. Pracovná doska do kuchyne by mala spĺňať kritéria pre väčšie množstvo osôb. Povrch by mal byť odolný a rozmery dostatočné, aby sa v jednu chvíľu vošlo ku kuchynskej linke viac osôb.
Drez do kuchyne by mal taktiež odpovedať tomu, že ho bude používať viac ľudí. Ideálny je dvojdrez. Materiál už potom závisí na kompozícii celej kuchyne a na cenových možnostiach. Vybrať si môžete z granitového, nerezového alebo tectonitového materiálu.
Sporák
Ako už bolo zmienené, mnoho ľudí dáva prednosť čerstvo uvarenému jedlu a my by sme mali toto našim zamestnancom umožniť. Indukčná varná doska je najúspornejší typ sporáku a zaručí veľmi rýchle varenie. Ovládanie je intuitívne, strata tepla pri varení je maximálne 10 %. Nevýhodou je potreba špeciálneho riadu. Sklokeramická varná doska je cenovo dostupnejšia, ale varné zóny zostávajú dlho horké a spotreba je oproti indukcii vyššia.
Digestor
Vhodný digestor je veľmi dôležitý kvôli pachom, ktoré by sa bez neho z kuchyne linuli a tým by ovplyvňovali pracovné prostredie. Výkon digestora je treba vyberať dľa rozmerov firemnej kuchynky. Správne zvolený digestor má vymeniť vzduch v danom priestore aspoň 3x za hodinu. Abyste vypočítali minimálny výkon digestora, je treba vypočítať objem miestnosti (rozmer miestnosti x výška stropu) a vynásobiť 3. Výsledné číslo stanoví minimálny výkon.
Umývačka riadu
Umývačka riadu vyrieši spory o to, kto bude umývať riad, pokiaľ nejaký zostane na konci pracovnej doby v dreze. Nehovoriac o spotrebe vody, ktorá je pri väčšom množstve riadu až 40 l, zatiaľčo šetrná umývačka spotrebuje 11 l (menej šetrná potom 20 l). Umývačka riadu je teda veľmi dôležitým pomocníkom vo firemnej kuchynke.
Umývačka riadu do firmy by mala byť vyberaná s ohľadom na nízku energetickú spotrebu a na množstvo ľudí, ktorí ju budú používať. Energetická spotreba je označená písmenami A-G, kde A je najúspornejší typ. Čo sa týka kapacity, mali byste voliť široké umývačky, ktoré majú šírku cca 60 cm.
Ideálnym riešením sú však stolné umývačky, ktoré sú približne 3x väčšie než mikrovlnná rúra. Vojde sa tu podľa typu až 8 sád riadu a oproti ručnému umývaniu je u nich 10x menšia spotreba vody. Hlučnosť umývačky je taktiež dôležitý parameter, pretože pokiaľ budú zamestnanci jednať s klientami a vedľa v miestnosti bude hlučná umývačka, nebude to príjemné ani jednej strane. Ideálne sú umývačky s hlučnosťou okolo 40 dB.
Rýchlovarná kanvica
Rýchlovarná kanvica by mala mať objem minimálne 1,5 l. Lepšie sú rýchlovarné kanvice s viditeľnou topnou špirálou, pretože vodu ohrejú rýchlejšie. Je však treba u nich dbať na väčšiu starostlivosť a pravidelne ich čistiť od vodného kameňa. Rovnako tak je dôležité vyberať kanvice s vyšším príkonom, pretože aj ten má vplyv na rýchlejší ohrev vody – volíme medzi 2 000 – 3 000 W. Materiál je opäť na vašom rozhodnutí, koľko chcete do kanvice investovať – najlacnejšie a najmenej odolné sú plastové kanvice, zlatou strednou cestou potom nerez kanvice a najodolnejším materiálom sú sklenené či keramické, ktoré ponúkajú funkcie naviac.
Mikrovlnná rúra
Rovnako ako u rýchlovarnej kanvice aj tu volíme mikrovlnnú rúru tak, aby mala čo najlepší príkon a výkon, ktoré majú vplyv na rýchlosť ohrievania. Mikrovlnné rúry majú príkon 700 – 3 000 W. Čím viac funkcií rúra má, tým väčší bude jej príkon. Funkcie mikrovlnnej rúry majú vplyv na jej cenu, ale dokážu potom nahradiť napríklad aj rúru.
Medzi ich základné funkcie patrí horký vzduch a rozmrazovanie. Ďalej môžete zohnať rúry s funkciou grilu, varenia v pare či funkciou crisp, vďaka ktorej je možné upiecť jedlo dochrumkava. Vnútorný objem volíme podľa toho, aké má mikrovlnná rúra funkcie. Na bežné používanie postačí 19 l, pokiaľ má rúra aj gril a počíta sa tak napríklad s prípravou pizze, je nutný objem viac než 20 l. Výkon mikrovlnnej rúry sa potom pohybuje od 700 W do 2 000 W. Na trhu nájdete mikrovlnné rúry voľne stojace alebo vstavané a je len na vás, ktorú zvolíte.
Kombinovaná chladnička
Kombinované chladničky (obsahujú okrem chladiacej časti aj mrazničku) sú ideálne práve do firemnej kuchynky, kde nie je miesto na spotrebiče naviac. U kombinovaných chladničiek opäť volíme ideálne energetickú triedu A. Ďaľej dbáme na dostatočný objem, kde volíme chladničky od 180 cm a viac s minimálnym objemom 225 l chladiacej časti. Volíme chladničky s hlučnosťou menej než 40 dB. Pokiaľ si nechávate urobiť firemnú kuchynku na mieru, voľte vstavané kombinované chladničky, ktoré ušetria miesto.
Kávovar
Pre mnohých vašich zamestnancov bude kávovar prvou rannou zastávkou. Práve tu zamestnanci preberajú ako sa vyspali, čo ich ten deň čaká apod. Kávovary sú buď kapsulové, plnoautomatické alebo pákové.
Kapsulové kávovary majú nižšiu obstarávaciu cenu, ale potom stoja viac peňazí vhodné kapsule. Plnoautomatické kávovary sú síce drahšie, ale ich prevádzka je potom lacnejšia. Pre mnohých je toto lepšia varianta než kapsule. V týchto kávovaroch sa pripravuje čerstvá zrnková káva, ktorá sa namelie. Pákový kávovar vyžaduje čas na prípravu a zároveň bude treba obstarať ešte mlynček zvlášť, pretože väčšina týchto kávovarov ho nemá. Táto varianta je teda pre firemnú kuchynku najmenej vhodná.
Ako doplnok môžete do kuchynky obstarať moka kanvičky či frenchpressy.
Jedálenský stôl a stoličky
V neposlednej rade je treba zamestnancom vytvoriť priestor, kde si môžu sadnúť a v kľude sa najesť. Jedálenský stôl volíme dostatočne veľký. Pokiaľ nám to priestory neumožňujú, môžeme zvoliť stôl menší a k tomu ešte do kuchynky pridať pult, kde sa môžu zamestnanci najesť tzv. na stojáka. Stoličky vyberáme odolné a pevné, aby vydržali striedanie rôznych váhových kategórií a presúvanie.
Ďaľšie vychytávky do firemnej kuchynky
Okrem vyššie zmieneného môžeme do kuchynky vložiť niekoľko ďaľších prvkov, ktoré ju spríjemnia a sú účelové. Samozrejmosťou by mal byť dostatok úložného priestoru na riad. Mali by sme zakomponovať i nádoby na triedený odpad. Nezbytnosťou v kuchynke by mali byť aj hodiny, aby zamestnanci mali prehľad o tom, koľko času z ich pauzy ešte ostáva.
Zdroj obrázkov: Pexels.com