- Home
- Povinnosti
- Čo potrebujete pre otvorenie obchodu s potravinami
Čo potrebujete pre otvorenie obchodu s potravinami
Pre prevádzkovanie obchodu s potravinami potrebujete mať živnostenské oprávnenie. Vybavte si živnosť s označením: Kúpa tovaru na účely jeho predaja konečnému spotrebiteľovi (maloobchod) alebo iným prevádzkovateľom živnosti (veľkoobchod).
Ešte pred vznikom prevádzky odporúčame preštudovať si základné požiadavky, ktoré sa vzťahujú na predajne potravín a sklady potravín vo výnose Ministerstva pôdohospodárstva č. 28167/2007-OL.
Ak budete predávať potraviny v kamennom obchode, musíte si zriadiť prevádzkáreň a ohlásiť ju príslušným úradom:
- živnostenskému úradu,
- daňovému úradu,
- obci.
Pre obchod s potravinami potrebujete taktiež schválenie „od hygieny“ – od regionálneho úradu verejného zdravotníctva. Prevádzkarne, ktoré manipulujú s potravinami, musia mať vypracovaný aj sanitačný program.
HACCP plán na zaistenie bezpečnosti potravín pre prevádzkárne, ktoré manipulujú s potravinami, vyžaduje zákon č. 152/1995 Z. z. o potravinách a VIII. hlava Potravinového kódexu. Vaši zamestnanci pracujúci v obchode musia mať tzv. zdravotnú spôsobilosť.
V predajni potravín si je nutné viesť evidenciu o vykonanej dezinfekcii, dezinsekcii a deratizácii. Ďalšou povinnou evidenciou sú záznamy o všetkých dodávateľoch a odberateľoch zložiek potravín a potravín. V predajni musíte viesť aj záznamy o školení zamestnancov o hygiene a evidenciu reklamácií.
V prevádzke musíte zabezpečiť školenie zamestnancov a dať vypracovať dokumentáciu požiarnej ochrany.
Pri predaji potravín ste zodpovedný za správne označenie údajov na obaloch potravín a uvádzanie všetkých povinných údajov.
Pokiaľ v obchode plánujete predávať aj tvrdý alkohol, budete na to potrebovať povolenie na predaj spotrebiteľského balenia liehu (označuje sa aj skratkou SBL).