- Home
- Rady a tipy
- Nové pravidlá pre označenie potravín (2022)
Nové pravidlá pre označenie potravín (2022)
Prečítajte si doplňujúce zmeny k označovaniu potravín, o ktorých sa bude rokovať v roku 2022.
Pravidlá označovania potravín:
V prípade balených potravín musia byť povinné informácie uvedené priamo na obale potraviny, alebo na etikete pripojenej k obalu. Všetky informácie musia byť na obaloch v slovenčine.
Označenie alergénov
Informácie musia byť jasne odlíšené od zvyšnej časti zoznamu zložiek, len v časti „Zloženie“. V zložení musia byť uvedené aj látky spôsobujúce neznášanlivosť. Povinnosť označovania alergénov platí aj pre nebalené potraviny v reštauráciách.
Veľkosť písma
Minimálna veľkosť písma je 1,2mm. Povinné informácie nesmú byť prekryté iným textom alebo obrázkom a nesmú byť zmazateľné.
Ovocné a zeleninové produkty
Na obale nebude môcť byť zobrazená fotka či ilustrácia ovocia a zeleniny, ak ho daný produkt medzi zložkami neobsahuje.
Náhrady
Ak je v produkte použitá náhrada drahšej suroviny, musí byť o tom informácia na obale aj v názve produktu.
Olej
Uvedenie druhu rastlinného oleja.
Alkohol
Uvedený obsah alkohol v percentách pri viac ako 1,2 objemu alkoholu.
Mäsové a rybie produky
Uvedený pôvod mäsa.
Uvedené pridanie vody a bielkoviny do výrobku.
Výrobca musí uvádzať aj informácie o pridanej vode v množstve viac ako 5% priamo v názve.
Výrobky zložené z rôznych kúskov zmiešaných dohromady, musia byť označené textom „spájané alebo formované“.
Nové pravidlá pre označovanie potravín budú v roku 2022 dôležité pre európske potraviny.
Výživové hodnoty
V roku 2022 by sa malo hovoriť o etiketách výživových hodnôt (Nutriscore). Tie by mali byť označené piatimi farbami a písmenami A až E. označenie by malo hovoriť o tom ako dobré sú dané potraviny pre ľudské zdravie.
Parametre podľa, ktorých sa bude označenie hodnotiť avšak ešte nie sú medzi členskými štátmi EÚ jednotné.