Nové pravidlá pre označenie potravín (2022)

By on 12 novembra, 2022 0 2669 Views

Prečítajte si doplňujúce zmeny k označovaniu potravín, o ktorých sa bude rokovať v roku 2022.

Pravidlá označovania potravín:

V prípade balených potravín musia byť povinné informácie uvedené priamo na obale potraviny, alebo na etikete pripojenej k obalu. Všetky informácie musia byť na obaloch v slovenčine.

Označenie alergénov

Informácie musia byť jasne odlíšené od zvyšnej časti zoznamu zložiek, len v časti „Zloženie“. V zložení musia byť uvedené aj látky spôsobujúce neznášanlivosť. Povinnosť označovania alergénov platí aj pre nebalené potraviny v reštauráciách.

Veľkosť písma

Minimálna veľkosť písma je 1,2mm. Povinné informácie nesmú byť prekryté  iným textom alebo obrázkom a nesmú byť zmazateľné.

Ovocné a zeleninové produkty

Na obale nebude môcť byť zobrazená fotka či ilustrácia ovocia a zeleniny, ak ho daný produkt medzi zložkami neobsahuje.

Náhrady

Ak je v produkte použitá náhrada drahšej surovinymusí byť o tom informácia na obale aj v názve produktu.

Olej

Uvedenie druhu rastlinného oleja.

Alkohol

Uvedený obsah alkohol v percentách pri viac ako 1,2 objemu alkoholu.

Mäsové a rybie produky

Uvedený pôvod mäsa.

Uvedené pridanie vody a bielkoviny do výrobku.

Výrobca musí uvádzať aj informácie o pridanej vode v množstve viac ako 5% priamo v názve.

Výrobky zložené z rôznych kúskov zmiešaných dohromady, musia byť označené textom „spájané alebo formované“.

Nové pravidlá pre označovanie potravín budú v roku 2022 dôležité pre európske potraviny.

Výživové hodnoty

V roku 2022 by sa malo hovoriť o etiketách výživových hodnôt (Nutriscore). Tie by mali byť označené piatimi farbami a písmenami A až E. označenie by malo hovoriť o tom ako dobré sú dané potraviny pre ľudské zdravie.

Parametre podľa, ktorých sa bude označenie hodnotiť avšak ešte nie sú medzi členskými štátmi EÚ jednotné.