- Home
- Povinnosti
- Čo je zdravotná spôsobilosť (zdravotný preukaz) v potravinárstve
Čo je zdravotná spôsobilosť (zdravotný preukaz) v potravinárstve
Na čo slúži potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti? Kto ho musí mať? Kto vystavuje zdravotný preukaz?
Slovenská legislatíva hovorí (konkrétne vyhláška č. 585/2008), že epidemiologicky závažnú činnosť pri výrobe, manipulácii a uvádzaní do obehu potravín a pokrmov, môže vykonávať len osoba odborne a zdravotne spôsobilá.
Zdravotná spôsobilosť sa preukazuje zdravotným preukazom.
Zdravotná spôsobilosť je jednou z podmienok, ktorú musia mať zamestnanci a pracovníci v potravinárstve, v obchodoch s potravinami, v reštauráciách a zariadeniach spoločného stravovania.
Potvrdenie o zdravotnej spôsobilosti („zdravotný preukaz“) vystavuje lekár na základe lekárskej prehliadky.
Potvrdenie musí obsahovať:
- meno a priezvisko osoby,
- dátum narodenia,
- trvalé bydlisko,
- dátum vydania a
- povinnosti osoby.
Lekár zamestnanca poučí o právach a povinnostiach a o tom, že pri ochorení ho musí vyhľadať.
Potvrdenia o zdravotnej spôsobilosti platia bez časového obmedzenia.
Za neplatný zdravotný preukaz úrad verejného zdravotníctva pri kontrole udeľuje prevádzkovateľovi pokutu okolo 10-20 EUR, Slovenská obchodná inšpekcia udeľuje pokuty okolo 300 EUR.