- Home
- Rady a tipy
- Čo je zariadenie spoločného stravovania
Čo je zariadenie spoločného stravovania
Prevádzkujete reštauráciu, bufet, kaviareň, stánok rýchleho občerstvenia alebo inú prevádzku, kde pripravujete a podávate jedlá či nápoje? V tomto článku vám priblížime pravidlá a zákony o zariadeniach spoločného stravovania, ktoré sa na vás vzťahujú.
Zákon č. 355 / 2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia definuje zariadenia spoločného stravovania ako zariadenia, ktoré poskytujú stravovacie služby spojené s výrobou, prípravou a podávaním pokrmov alebo nápojov na pracoviskách, v školských zariadeniach, školách, zariadeniach sociálnych služieb, zariadeniach sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zdravotníckych zariadeniach, v prevádzkach verejného stravovania, v stánkoch s rýchlym občerstvením a v iných zariadeniach s ambulantným predajom pokrmov a nápojov a na zotavovacích a iných hromadných podujatiach.
Zariadením spoločného stravovania sú teda napríklad:
- bufet,
- školská jedáleň,
- reštaurácia,
- kaviareň,
- stánok rýchleho občerstvenia,
- hotelová reštaurácia,
- pizzeria,
- závodná jedáleň,
- samoobslužná reštaurácia,
- nemocničná jedáleň,
- zmrzlináreň a pod.
Pravidlá a povinnosti prevádzkovateľov týchto zariadení spoločného stravovania upravujú viaceré zákonné predpisy:
- Zákon č. 355/2007 o ochrane, podpore a rozvoji verejného zdravia.
- Zákon č. 377/2004 o ochrane nefajčiarov.
- Vyhláška č. 533/2007 Ministerstva zdravotníctva o podrobnostiach o požiadavkách na zariadenia spoločného stravovania.
Zaradeniam spoločného stravovania sa najpodrobnejšie venuje Vyhláška 533/2007. V nej nájdete požiadavky na sklad potravín, čo musíte dodržať pri uchovávaní potravín v nádobách, pri akých teplotách a ako dlho môžete uchovávať hotové a rozpracované jedlo, aké pravidlá platia pre používanie pracovného odevu v gastro alebo iných prevádzkach spoločného stravovania atď.