- Home
- Povinnosti
- Povinné školenie pre zamestnancov potravín
Povinné školenie pre zamestnancov potravín
Záznam o školení zamestnancov
Zaškoliť zamestnancov musí zamestnávateľ. Nie je upresnené, ako má školenie vyzerať.
Zamestnancov poučte o hygienických zásadách. Školenie má byť ukončené podpísaním dokumentu s potvrdením poučenia a zaškolenia. Dokument (kópiu) si uchovajte v prípade kontroly.
Najdôležitejšie hygienické zásady
Požiadavky na priestory obchodov s potravinami
- Čistota a v dobrý stav údržby.
- Splachovacie záchody napojené na kanalizačný systém. Záchody sa nesmú otvárať do miestností s potravinami.
- Umývadlá s prívodom teplej a studenej tečúcej vody a hygienickými prostriedkami.
- Prirodzené alebo mechanické vetranie.
- Prirodzené a/alebo umelé osvetlenie.
- Zariadenia na prezliekanie zamestnancov.
- Čistiace a dezinfekčné prostriedky skladované mimo priestorov s potravinami.
Požiadavky na zariadenia
- Všetko s čím potraviny prichádzajú do styku, musí byť čistené a dezinfikované.
- Vhodné kontrolné prístroje.
- Používanie chemikálii v súlade so správnou praxou.
Potravinársky odpad
- Odstraňovanie odpadu z miestností, v ktorých sú potraviny.
- Ukladanie odpadu do uzatvárateľných kontajnerov.
- Udržiavanie skladov odpadu v čistote, bez zvierat a škodcov.
- Odstraňovanie odpadu hygienickým a pre životné prostredie priaznivým spôsobom.
Zásobovanie vodou
Musí byť zabezpečené dostatočné zásobovanie pitnou vodou.
Osobná hygiena
- Nosenie vhodného, čistého odevu alebo ochranného odevu.
- Zakázaná manipulácia s potravinami chorým a infikovaným osobám.
Ustanovenia uplatniteľné na potraviny
- Uchovávanie vo vhodných podmienkach, zabraňujúcich škodlivému kazeniu a ochrana pred kontamináciou.
- Kontrola škodcov.
- Uchovávanie pri teplotách bez následku rizika pre zdravie. Chladiarenský reťazec sa nesmie prerušovať.
- Rozmrazovanie bez rizika patogénnych mikroorganizmov.